St. Florian switches on cottage

Latest design of cottage and additon, top, and, bottom, design as recently as Dec. 14. (St. Florian)

Last night’s special meeting of the Providence Historic District Commission to consider the dear little cottage at 59 Williams St., off Benefit, shows that the city’s process for development projects can work.

Last year, a developer proposed moving the 19th century Italianate cottage closer to Williams Street to enable two or three townhouses to be built behind it, facing John Street, threatening a longstanding wooded area. Residents of the historic neighborhood on College Hill opposed moving the cottage. The commission urged the developer not to move it. It will not be moved. That was the first victory of the neighbors, led by resident Lily Bogosian.

The developer also proposed an addition to the cottage unsympathetic both to it and to the historical character of the neighborhood. The commission sought revisions. Providence architect Friedrich St. Florian revised the addition, adding to its disconsonant appearance. The neighbors and the commission pushed back. St. Florian made it even worse. The commission sought more revisions, and again St. Florian made it worse. The commission sought more revisions. This time, St. Florian changed his approach and submitted not just revisions but a new design for the addition much more sympathetic to the historical character of the cottage and the neighborhood. This was the second major victory of the opponents.

Gone was almost every modernist touch. On the addition, the slant roof gave way to a gabled roof. The single-pane windows gave way to four-over-four windows similar to the cottage’s six-over-six. The addition’s vertical-slat siding gave way to horizontal clapboards similar to those of the cottage. The massing seemed less suburban and more in line with how house owners historically added to their domiciles bit by bit over time. The major changes can be summed up in few words, but their visual impact was compelling.

The switch must have been difficult for St. Florian. While he made his reputation and fortune* with traditional designs for the Providence Place mall and the National World War II Memorial (in Washington), he started his careeer as an academic modernist at RISD with mostly unbuilt abstractions in his portfolio. Since scoring big with his popular downtown shopping mall and his national memorial, he has done some modest local work, mostly modernist in style.

Why did he reverse course on the cottage addition? The pushback from both the neighborhood and the commission was not clear or strong. The neighbors were hesitant to challenge the celebrated St. Florian and reluctant to demand that the addition fit into its setting. Some neighbors were not necessarily uncomfortable with a modernist style, others were worried more about saving the woods; they seemed unaware that introducing ugliness would tend to undermine their own property values and degrade the charm of the woods – which were slated to be eliminated anyway to make way for the townhouses at a later date.

Some members of the commission may have had similar views, but as a body the HDC seemed content to kick the can down the road with minor objections.

Given the lack of clarity in the stance of both the neighbors and the commission, why did St. Florian not keep ramping up his modernism until the commission cried uncle? I would like to think he had a “road to Damascus” moment, but the developer probably was growing tired of the expense. “I’ve never had to go to five commission hearings” for one project, St. Florian exclaimed. The commission gave the project final conceptual approval, pending a subcommittee pondering members’ concern for certain important details.

Almost every commission member had listed major improvements they would like to see in a design whose new direction they all generally approved. These included restoring rather than re-siding the cottage clapboards, including roof brackets; restoring rather than replacing the cottage windows; changing the roof shingles on both cottage and addition from black to an earlier reddish/brownish color; restoring rather than replacing the cottage’s pair of chimneys; keeping the original windows in the cottage’s south façade rather than replacing them with a pair of doorways; replacing the single-pane door with side lights to something more sympathetic to that of the cottage, to name the most important. I would add making the wider clapboards on the addition narrow to match those of the cottage. But the revisions had already come a very long way.

Commission chairman Michael Marino mouthed a conventional modernist piety, saying “I don’t want the addition to have a fake sense of history.” Then what is this exercise all about? Preservationists should emphasize continuity, not contrast, because continuity respects the original architect’s work and preserves the setting in which it stands. Which is what preservation is all about.

The extent of the changes that return the project to continuity from its recent perilous approach to contrast can be seen in the two drawings atop this post. As preservationists, the commission has done its job. But the neighborhood should not rest on its laurels. The townhouses proposed by the developer are still early in the permitting process, but under St. Florian they have gone through the same increasingly discordant versions. Let the commission and the neighbors gird their loins for more good work. Let them be inspired by the photograph below.

*See comment by Stanley Weiss below.

The gracious, modest cottage at 59 Williams St., said to be from circa 1870. (PHDC)

About David Brussat

This blog was begun in 2009 as a feature of the Providence Journal, where I was on the editorial board and wrote a weekly column of architecture criticism for three decades. Architecture Here and There fights the style wars for classical architecture and against modern architecture, no holds barred. History Press asked me to write and in August 2017 published my first book, "Lost Providence." I am now writing my second book. My freelance writing on architecture and other topics addresses issues of design and culture locally and globally. I am a member of the board of the New England chapter of the Institute of Classical Architecture & Art, which bestowed an Arthur Ross Award on me in 2002. I work from Providence, R.I., where I live with my wife Victoria, my son Billy and our cat Gato. If you would like to employ my writing and editing to improve your work, please email me at my consultancy, dbrussat@gmail.com, or call 401.351.0457. Testimonial: "Your work is so wonderful - you now enter my mind and write what I would have written." - Nikos Salingaros, mathematician at the University of Texas, architectural theorist and author of many books.
This entry was posted in Architecture, Development, Preservation and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to St. Florian switches on cottage

  1. Pingback: What would St. Florian do? | Architecture Here and There

  2. RINewsToday.com says:

    Tevye quietly asking, from behind a bush – “And how do we keep our balance?” In one word – “Tradition!”

    Like

  3. stanleyxweiss@gmail.com says:

    reputation yes fortune NO …one doesn’t necessarily go with other … and not in Fredrick’s case

    Sent from my iPhone

    >

    Like

  4. Steven W Semes says:

    A good example of what National Park Service Architectural Historian John Sandor meant when he said that the line in the Secretary’s Standards calling for new work to be “differentiated” from the old (while still “compatible” with it) should instead be understood as requiring the new to be “deferential.” This removes the implied stylistic contrast that so many authorities (and the NPS itself) have often imposed on such judgments. The revised scheme is deferential not only in massing (as the first scheme was) but also in character, and that is an improvement that makes the bureaucratic democratic process worthwhile. In this case, respect for the resource seems to have won.

    Like

    • You are right, Steve, and while many local permitting authorities and architects have for decades used a broad definition of differentiated and compatibility to persuade clients and authorities to accept a wide differential between old and new – and that may have been the idea behind using such vague language – in recent years the desire for continuity has led to a more appropriate use of those words thanks in large part to your book and your serving on bodies that have reformed the original preservation DOI principles. In this case, the PHDC has used every tool in its box to achieve a more than acceptable outcome, which ought to be even further improved, to the point, perhaps, where a plaque might be needed to differentiate the old from the new for 14-year-olds (assuming they can read).

      Like

  5. John the First says:

    All this for a cottage.. isn’t that a typical democracy, ultimately obsessing and fighting over every small thing. Democratic decadence? Let’s call in the barbarians, Rome is destined to fall, away with those commissions, everybody and his cat wanting to have a say and the whole bureaucracy and industry built on it.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.